Max van Rijs alias MAX HORÁK

Muzikant in notendop

Als klein jongetje zong hij al keihard mee met de radio in de auto. Met veel verve solerend op zijn luchtgitaar was hij toen al een echte artiest. Max van Rijs uit het Zeeuws-Vlaamse plaatsje Zuiddorpe is een en al muziek.

Helemaal niet vreemd dat hij in 2018 besloot gitaar te gaan studeren aan het conservatorium in Rotterdam. Gitaar speelt hij van jongs af aan. Met elkaar muziek maken is nog leuker dan alleen, en vanaf 2015 speelde hij in de poprockband The Brightt. De band bleek talentvol en viel al snel in de prijzen. Bijna een jaar is de band intensief gecoacht door Xander Vrienten, zoon van Doe Maar-zanger Henny Vrienten en bassist van de Nederlandse band Jett Rebel.

En toen vlogen de bandleden uit. Voor studie, voor werk. Max wilde naar het conservatorium, maar was onzeker. „Als je twijfelt, moet je het niet doen,” zei zijn vader tegen hem, „want er is geen plaats voor twijfelaars in de muziek.” Dat trok Max over de streep. Hij zou wel eens bewijzen dat er voor hem plaats was in de muziek! Nam niet weg dat het even flink wennen was, daar in de grote stad. „Ik voelde me ergens een verdwaalde Zeeuw in Rotterdam”, blikt hij terug.

Een schop onder je kont

In de Grote Stad vond Max zijn levensdoel: zijn eigen muziek schrijven en produceren. Op 24 februari 2021 bracht hij zijn eerste single uit met de titel ‘Find Another’ onder zijn artiestennaam Max Horák, onderdeel van de debuut EP ‘Friday Night’. Een energiek nummer met een vette gitaarsolo en een melodie die in je hoofd blijft hangen, en een tekst die je een zetje geeft als je je even ontmoedigd bent. „’Find Another’ gaat over onafhankelijkheid”, legt Max uit. „Als iemand in je weg staat hoef je je daar niet door te laten beïnvloeden. Je hoeft je niet teveel te laten leiden door de mening van anderen. Het is een aanmoedigende song als je het even niet meer weet. Een schop onder je kont, een energieboost.”

De inspiratie voor zijn songteksten komen uit het dagelijkse leven, met alle onzekerheden en struggles die daarin voorkomen inbegrepen. De onderwerpen in de songteksten zijn dus voor iedereen herkenbaar. „Als muzikant wil je je verhaal overdragen. Het is misschien niet ieders smaak, maar het is de muziek die ik wil maken. Muziek heeft urgentie voor mij. Ik wil er mensen mee bereiken die er wat aan hebben, die mijn muziek ervaren als ‘dit is nu net wat ik nodig had’.” Max spreekt gepassioneerd over zijn vak. „Als je iets doet, moet je het goed doen. Het is zo leuk om iets te doen waar je zin in hebt. Dat is ook wel wat entertainment is. Kijk je naar een serie of een film en denk je nog dagen ’wat ik nu toch heb gezien’, dan raak je mensen. Dat hoop ik met mijn muziek ook te doen. Als mensen iets aan mijn muziek hebben, dan is dat fijn.”

„Het leven is kort: doe wat je doet goed.”

Het vroegtijdig overlijden van zijn vader heeft Max zich doen realiseren dat het leven kort is. „Ik ben mij ervan bewust dat muziek mijn roeping is. Nu ook in de huidige coronatijd is het mij zo duidelijk geworden waarom ik die urgentie voel. Iedereen snakt naar entertainment, iedereen wil weer op een festival staan. Mensen zoeken een steuntje in de rug met muziek. Ik wil er echt het beste van maken, zodat mijn muziek motivatie en energie geeft. Je doet het voor anderen, en iedereen is belangrijk in het plaatje.” Grote droom is mainstage op de grote festivals als Pinkpop en Lowlands, en wie weet bekendheid in het buitenland. „Maar eerst mijn olievlekje hier in Nederland verspreiden,” lacht Max.

Foto: Sander Coers

MAX HORÁK staat voor energieke gitaarpop met indievibes, pop ‘met een randje’, geïnspireerd door onder andere Jett Rebel, John Mayer en Lucas Hamming. Muziek waarbij je vanzelf gaat bewegen en die zich uitstekend leent voor live optredens. De nummers op de EP ‘Friday Night’ schreef Max samen met zijn partner Philippine en hij werkte samen met Hartman en Xander Vrienten. De naam Horák is de achternaam van de opa van Max, die destijds naar Nederland is gevlucht. „Ik heb de creatieve kant meegekregen van mijn vader, maar ook veel eigenschappen van mijn moeder. De laatste jaren heb ik veel tijd met haar doorgebracht. Misschien is het gebruik van haar achternaam een klein eerbetoon aan haar.”

Website: www.maxhorak.com
Instagram: maxhorak_official
Facebook: maxhorakmusic
Single ‘Find Another’: Spotify