Stevig werk, dat nieuwe album van Imprisoned in Flesh

Het zijn vijf vriendelijke, vrolijke en ogenschijnlijk vrij rustige jongens. Zo komen ze toch over als ze hun verhaal vertellen over hun band en nieuwe cd. Maar stille wateren, diepe gronden zegt men. Hun lange haar en zwarte t-shirts verraden het een beetje: deze sympathieke Zeeuws-Vlaamse heren zijn echte deathmetaldie-hards. Zo echt, dat ze deze muziek die letterlijk horror, dood, pijn en maatschappelijke wantoestanden uitschreeuwt zelf maken. En dat doen ze niet onverdienstelijk.

Ze noemen zich ‘Imprisoned in Flesh’ „omdat dat zo lekker bekt” en spelen sinds 2011 samen. De eerste sporen van de band zijn terug te voeren naar 2008, toen de eerste nummers in concept zijn gemaakt. Zanger Martijn van den Beukel, gitaristen Benjamin Moll en Laurens de Rooij, bassist Sam Kunst en drummer Wouter Nuytinck uit Breskens, Groede en Oostburg kennen elkaar al lange tijd. „Ik ken Wouter al van kleins af aan”, begint Laurens te vertellen. „Wij maakten altijd al muziek samen. Later kwam Sam erbij en daarna Benjamin en Martijn. We zijn begonnen met punk en metal. Op een gegeven moment hebben we besloten een deathmetalband te beginnen.” „In het begin speelden we nummers van andere bands”, voegt Sam toe.

Martijn, Benjamin, Laurens, Wouter en Sam geven met deathmetal hun beschouwing op de wereld

Hun muziek maken ze sinds twee jaar in de oefenruimte in de tuin van Sam in Oostburg. Die is uiteraard voorzien van geluidsisolatie. „We zijn in Breskens begonnen, in de soos. Daarna hebben we een hele tijd in de garage van Laurens’ ouders in Oostburg gespeeld”, aldus Martijn. Laurens vult aan: „Daar kwamen we op een gegeven moment tot de conclusie dat mijn ouders wel een beetje klaar waren met de herrie en hun garage terug wilden als garage.” Aangezien het ook wel beter was voor de enkelsteense muren die wekelijks forse krachten te verduren hadden, verhuisde de band naar een ‘echte’ oefenruimte in de Leutfabriek in Sas van Gent. Hiervan mochten ze van een andere deathmetalband gebruikmaken. Maar dat was toch wel een eindje rijden, en opbouwen en afbreken kostte nogal wat tijd. Het schuurtje bij Sams nieuwe woonhuis bleek een goede oplossing. Klein, maar net groot genoeg om met z’n vijven te jammen. En hun vriendschap te vieren met een biertje.

Deathmetaldie-hards

De liefde voor deathmetal is bij alle vijf ontstaan in de pubertijd. „Deathmetal, daar moet je een beetje ín groeien”, verklaart Benjamin. „Het is het geluid wat deathmetal maakt. Hoe meer je het luistert, hoe meer je gaat verstaan.” Sam: „Deathmetal is tegenwoordig zo breed met zoveel substromingen, het is bijna een muziekwereld op zich.” De muziek van Imprisoned in flesh is het best te omschrijven als oldschool deathmetal. De mannen zijn geïnspireerd door de eerste golf deathmetalbands van eind jaren ’80 en begin jaren ’90, zoals Carcass, Death en Morbid Angel. Martijn schrijft de teksten. „Onze muziek past bij de thema’s die we aansnijden. Voor mij als zanger is dat een goede uitlaatklep. Heb ik een onderwerp gespot, dan verdiep ik me erin. Het is interessant hoeveel oorlogen in de wereld niet onder de aandacht worden gebracht, gewoon omdat ze er voor de westerse wereld niet toe doen.” Laurens: „in onze muziek is een lijn te zien dat mensen niet zo netjes met elkaar en de wereld omgaan. Veel bands zingen over fantasiehorror, wij kiezen ervoor om reallifehorror te gebruiken. Een beschouwende blik in plaats van het verkondigen van een mening.” Sam noemt de onderwerpen: „Kindsoldaten, de vernietiging van de mensheid, milieurampen, de consumptiecultuur.”

„Deathmetal is een afwijking waar je niet van afkomt”

Al deze onheil en verdoemenis, daar zou je niet vrolijk van worden. Toch ervaren de bandleden dit anders. „Deathmetal is slimme muziek”, legt Sam uit. „Het wordt vergeleken met klassieke muziek, een nummer heeft een kop en een staart. De complexiteit is een echte uitdaging.” Over klassieke muziek gesproken, voor Wouter, die zelf ook hiernaar luistert, spreekt de vrijheid aan. „Je zit niet echt vast aan regeltjes in deze muziek. Je hebt de vrijheid qua dynamiek en tempowisselingen.”

Nieuw album

1 november is het nieuwe, vierde album ‘From Arrogance to Extinction’ uitgekomen. Deze ep, waarvan een gelimiteerd aantal fysieke exemplaren verschijnt, bestaat uit 5 nummers en duurt een goed half uur. „Een hele cd met 10, 11 nummers is met de online toegankelijkheid van tegenwoordig een beetje dood”, aldus Laurens. „Mensen hebben de aandachtspanne niet meer om een hele cd met 10, 11 nummers door te luisteren.” Op 17 december laat Imprisoned in Flesh, die ondertussen bekend is in heel Zeeland en bij onze zuiderburen, hun werk horen in Den Engel in Terneuzen, 18 maart in muziekcafé Elpee in Deinze en 25 maart in De Pit, Terneuzen. Erbij zijn? Volg Imprisoned in Flesh op Instagram en Facebook. Luisteren naar hun werk doe je op Spotify.

Dit is de uitgebreide versie van het artikel dat in opdracht van het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad van 3 november 2022 is verschenen.